Matrica (The Matrix) (vsebina filma)


 
Film opisuje prihodnost, v kateri je resničnost, kot jo zaznavajo ljudje, pravzaprav Matrica: simulirana resničnost, ki so jo ustvarili misleči stroji, da bi ukrotili in si podjarmili človeško prebivalstvo, njihovo telesno toploto in električno aktivnost pa zdaj (v kombinaciji z jedrsko fuzijo) uporabljajo kot vir energije. Ko to spozna računalniški programer Neo, se priključi uporu proti strojem. Film vsebuje številne sklice na kiberpankovsko in hekersko subkulturo, filozofske in religiozne predstave (posebno zen).

"Kaj je matrix? Se ti je že kdaj zgodilo, Neo, da si nekaj sanjal in si bil prepričan, da se to zares dogaja? Kaj, če se ne bi mogel prebuditi iz teh sanj, Neo? Kako bi ločil sanje od resničnosti?"

Neo (Keanu Reeves) že vse življenje išče odgovor na to vprašanje. Muči ga, ne gre mu iz glave, obseden je z njim. Prepričan je, da mu odgovor lahko da Morfej (Laurence Fishburne), oseba, ki jo pozna samo iz legende, skrivnosten lik, ki naj bi bil najnevarnejši mož na svetu.

Neo spozna Trinity (Carrie-Anne Moss), lepotico, ki ga popelje v drug svet, v katerem končno sreča Morfeja. Tu se morajo Neo, Morfej in Trinity spopasti z zlobnimi, prebrisanimi tajnimi agenti, ki jim strežejo po življenju. Ko Neo izve resnico o matrixu, postane odločilen vsak njegov korak, vsak trenutek, vsaka njegova misel.

To je resnica, ki ga lahko stane ne le življenje, ampak še nekaj dragocenejšega. IMDB povezava

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ozdravimo čakre (povzetek knjige, avtor Marion McGeough)

Pred zoro (Before Sunrise) (vsebina filma)

Revni milijonar (Slumdog Millionaire) (vsebina filma)

V imenu očeta (In The Name Of The Father) (vsebina filma)

Kvadrant denarnega toka (povzetek knjige, avtor Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter)

Reševanje vojaka Ryana (Saving Private Ryan) (vsebina filma)

Django brez okovov (Django Unchained) (vsebina filma)

Čuječnost (povzetek knjige, avtor Mark Williams, Danny Penman)

Zgodba o psu (Hachi: A Dog's Tale) (vsebina filma)

12 let suženj (12 Years a Slave) (vsebina filma)