Ozdravimo čakre (povzetek knjige, avtor Marion McGeough)

KAJ JE ČAKRA

Čakra je sanskrtska beseda, ki pomeni kolo. Vizualne upodobitve čakre prikazujejo, kot kolesa, v mnogih primerih pa jih simbolizira tudi lotos, ki je pomembna cvetlica v verskih prepričanjih na vzhodu.

Obstaja sedem čaker. Od spodaj navzgor si sledijo: korenska čakra, sakralna čakra, čakra solarnega pleksusa, srčna čakra, grlna čakra, čakra tretjega očesa in kronska čakra.

ČAKRE

KORENSKA ČAKRA


Od vseh čaker velja korenska za našo prvo čakro. Nahaja se na območju genitalij in na začetku hrbtenice, povezana pa je z našim preživetjem. Čakra lahko postane neuravnotežena, če je v njej preveč ali premalo energije. Pretekli dogodki iz otroštva, trenutno dogajanje in vse, kar se je zgodilo v življenju posameznika, so dejavniki, ki prispevajo k trenutnemu zdravju katere koli čakre. Vse zasvojenosti so povezane s korensko čakro. Vključujoč zasvojenosti z alkoholom, drogami, spolnostjo in hrano. Vse pa so posledica prekinitve povezanosti med umom in telesom. Če razvijemo zasvojenost s hrano ali zavračamo prehranjevanje, prekinemo stik z našim telesom. Telo in duša postaneta ločena dela in ne čutimo več potrebe po ustreznem prehranjevanju.

Znaki premajhnega pretoka energije skozi korensko čakro

Ljudje s premalo energijskega pretoka skozi korensko čakro so običajno precej obilni in nagnjeni k pridobivanju telesne teže na bokih, stegnih, trebuhu. Prekomerna teža je zaščita, obloga za korensko čakro.

Znaki prekomernega pretoka energije skozi korensko čakro

Posamezniki, ki imajo presežek pretoka energije skozi korensko čakro, so pogosto vitki in se hitro premikajo. Njihovi gibi so odrezavi, po naravi so razdražljivi.

ZDRAVLJENJE KORENSKE ČAKRE

Reflektivna vaja

Zaprimo oči in začnimo z globokim vdihom skozi nos in izdihom skozi usta. Ob izdihu recimo sprosti se. Nekajkrat postopek ponovimo in začutili bomo, kako se naše telo sprošča. V svojem ritmu dihajmo, da se naš um osredotoči na nekaj, kar nas moti. Razmislimo o težavah, ki jih imamo z določenim izzivom. Ko smo pripravljeni odprimo oči. Zdaj vzemimo pisalo in zabeležimo svoje misli in občutke. Vzemimo si nekaj minut, da ocenimo svoj problem in morebitne rešitve. Zdaj, ko imamo rešitev za problem bo čakra postala drugače pretočna. Ko se počutimo dobro je naša energija optimalno pretočna.

Načini za uravnoteženje korenske čakre

Vaje za telo in duha

Hoja, aerobna vadba, ples in joga so še posebej koristni za uravnoteženje korenske čakre.

Hrana

Barva korenske čakre je rdeča, zato je pomembno, da povečamo vnos rdeče hrane. To bo pomagalo uravnotežiti korensko čakro od znotraj. Rdeča živila, ki so še posebej koristna so: paradižnik, jagode, češnje, brusnice in rdeč ribez.

Zdravljenje  kristali

Za uravnoteženje korenske čakre so idealni naslednji kristali: rdeči karneol, črni turmalin, tigrovo oko, krvavi kamen in rdeči jasper.

Meditacija

Začnimo se osredotočati na rdečo barvo na področju korenske čakre. Občutimo kako se rdeča barva širi vse od korenske čakre do tal. Ko smo pripravljeni v mislih izgovorimo pozitivno afirmacijo, ki nas bo pomagala ozemljiti, ter jo desetkrat ponovimo (npr. Počutim se popolnoma varno). Sedaj ležimo v tišini od deset do dvajset minut, da se bomo resnično popolnoma ozemljili.

SAKRALNA ČAKRA

USTVARIMO UŽITEK IN RADOST V SVOJEM ŽIVLJENJU

Sakralna čakra se nahaja tik pod popkom na območju spodnjega dela trebuha. Sakralna čakra obravnava vprašanja povezana z užitkom. Barva sakralne čakre je oranžna. Sestavljena je iz kombinacije rdeče in rumene barve. Rdeča predstavlja strast in vitalnost, rumena pa veselje in srečo. Izkušnje v otroštvu narekujejo ali bomo svet gledali, kot prijeten ali boleč. Na tej stopnji se začne razvijati sakralna čakra. Če je energija v domu polna ljubezni in spodbude, se otrok nauči, da je svet dober. Če otrokove izkušnje v svetu na tej točki prinašajo užitek, bo verjetneje razvil zdravo sakralno čakro, kot če mu bi njegove izkušnje prinesle bolečino.

Znaki prekomernega pretoka energije skozi sakralno čakro

Oseba s presežkom energije v sakralni čakri je običajno zelo čustvena. Pogosto pretirava kadar gleda žalosten film, nenadzorovano joka, ob gledanju smešnega filma pa se smeje do solz. Ljudje s presežkom v sakralni čakri so pogosto tudi zelo tekmovalni, vedno v akciji. Hočejo doseči cilje v življenju za vsako ceno.

Znaki premajhnega pretoka energije skozi sakralno čakro

Osebe, ki imajo premajhen pretok energije skozi sakralno čakro, pogosto živijo življenje v strahu. Ta je povezan s podzavestnim prepričanjem, da niso vredni sreče na različnih ravneh.

ZDRAVLJENJE SAKRALNE ČAKRE

Za trenutek zaprimo oči. Predstavljajmo si, da sedimo v kinodvorani. Počutimo se udobno in varno. Film se začne in presenečeni odkrijemo, da govori o nas. Prikazuje otroštvo in se osredotoča na zabavne trenutke, ki smo jih preživeli z družino. Zavrtimo spomin pet let nazaj v preteklost. Pomislimo na to kaj počnemo in kaj se dogaja v našem življenju. Vračajmo se po pet let nazaj, dokler ne dosežemo starosti, ki je za nas pomembna. Ko smo v tej starosti razmislimo zakaj je za nas pomembna. Spomnimo se prijetnih dogodkov, ki smo jih doživeli. Predstavljajmo si, da se je film končal.

Načini za uravnoteženje sakralne čakre

Vaje za telo in duha

Za uravnoteženje sakralne čakre se priporoča taj či, plavanje, ples in pilates.

Hrana

Naslednje živila bodo pripomogla k uravnoteženosti sakralne čakre in postopoma napolnila telo z energijo: pomaranče in pomarančni sok, breskve, mango, korenje in papaja.

Zdravljenje s kristali

Kristali, ki uravnotežijo sakralno čakro so: jantar, citrin, topaz, karneol in koral.

Meditacija

Zaprimo oči. Predstavljajmo si, da sedimo na klopi in gledamo v morje. Bliža se sončni zahod. Predstavljajmo si, da se naše telo začenja sproščati. Noge so sproščene trdno zasidrane na tleh. Roke so prav tako sproščene. Osredotočimo se na območje neposredno pod popkom. Zdaj si predstavljajmo, da obstaja disk ali vrtljivo kolo, ki se giblje okoli tega območja. Osredotočimo se na barvo diska. Nato začnimo izvajati dihalne vaje. Ob vdihu si predstavljajmo, kako vdihujemo belo svetlobo in energijo. Ob izdihu si predstavljajmo, da izdihujemo kakršen koli presežek energije iz sakralne čakre. Ob izdihu si predstavljajmo, da izdihujemo oranžno energijo. Nadaljujmo z dihanjem nekaj minut.

ČAKRA SOLARNEGA PLEKSUSA

Čakra solarnega pleksusa se nahaja tik pod popkom in je povezana z rumeno barvo. To je čakra, ki se ukvarja z našo osebno močjo. Naše občutenje tega, kdo smo in koliko nadzora občutimo nad svojim življenjem, pa se kaže v zdravju naše čakre solarnega pleksusa. Težava, da čakra solarnega pleksusa ni v ravnovesju je v tem, da se večina ljudi ne zaveda, koliko svobode imajo. Postanejo ujetnik lastnega uma ter lastnega dojemanja svojih sposobnosti in omejitev. Naša osebna moč nam omogoča zavedanje, kdo smo in kaj želimo doseči v življenju.

Znaki prekomernega pretoka energije skozi čakro solarnega pleksusa

Oseba, ki ima preveč energije v čakri solarnega pleksusa je vedno v akciji. Ob fizičnem gibanju se počuti živa, saj je gibanje samo po sebi tiso, ki spodbuja pretok energije v tej čakri.

Znaki premajhnega pretoka energije skozi čakro solarnega pleksusa

Oseba s premalo energije v čakri solarnega pleksusa bo ugotovila, da se ta primanjkljaj energije v fizičnem telesu odraža kot splošna utrujenost in izčrpanost.

ZDRAVLJENJE ČAKRE SOLARNEGA PLEKSUSA

Zaprimo oči. Ko občutimo, da sta naše telo in duh sproščena, dovolimo, da se naša pozornost obrne navznoter. Začnimo se osredotočati na območje, tik pod rebrnim obročem, na območje naše osebne moči in čakro solarnega pleksusa. Vizualizirajmo čakro solarnega pleksusa. Vzemimo si nekaj minut, da se povežemo z energijo čakre solarnega pleksusa.

Načini za uravnoteženje čakre solarnega pleksusa

Vaje za telo in duha

Hoja bo pripomogla pri stimuliranju in uravnoteženju vseh čaker. Joga je koristna za izgradnjo in vzdrževanje telesne moči. Priporoča se tudi ples.

Hrana

Živila, ki so koristna za pomoč pri uravnoteženju čakre solarnega pleksusa so: oves, riž, fižol, leča, limone, ananas, korenje in koruza. Koristna je vsaka hrana, ki je naravno rumene barve in tudi tista, ki je naravno oranžna.

Zdravljenje s kristali

Za uravnoteženje čakre solarnega pleksusa se priporočajo kristali: rumeni topaz, medeni kalcit, tigrovo oko, zlato zdravilcev, kianit.

Meditacija

Zaprimo oči in si dovolimo, da se naše telo sprosti. Predstavljajmo si, da štejemo od deset do nič in z vsako številko postajamo bolj sproščeni. Predstavljajmo si, da stojimo pred vrati. Odpremo vrata in zagledamo lep vrt. V njem je veliko lepega cvetja, zagledamo zanimivo pot, ki ji sledimo. Ta vrt je poseben, ker v njem ne obstajajo nobene fizične težave. Odločimo se, da začnemo hoditi po poti. Pridemo do klopi, ki se nahaja ob ribniku in usedemo nanjo. Med sproščanjem opazimo, da je začela na nas sijati pomirjujoča rumena svetloba. Svetloba sije vse od krone naše glave do čakre solarnega pleksusa. Začnemo čutiti povezavo z energijo v solarnem pleksusu. Vzemimo si čas. Nato pa si zamislimo, kako vstanemo iz klopi in se vrnemo po poti po kateri smo prišli.

SRČNA ČAKRA

Srčna čakra je sredinska med vsemi glavnimi, s tremi nad njo in tremi pod njo, srce je tudi središče vsega, kar čutimo in počnemo v življenju. Srčna čakra združuje tako naš notranji, kot zunanji svet ter uravnava misli in dejanja z uporabo enega čustva: ljubezni. Energija, ljubezen v srčni čakri privlači druge ljudi.

Znaki prekomernega pretoka energije skozi srčno čakro

Če je srce preveč odprto, preveč prevzamemo nase. Čutimo bolečino drugega človeka. Posameznik s prevelikim pretokom energije v srčni čakri je običajno zelo energičen. Taki posamezniki so zlahka opazni saj ne morejo sedeti na miru. Srčna čakra postane lahko neuravnotežena tudi zaradi starih ran, ki niso bile v celoti razrešene.

Znaki premajhnega pretoka energije skozi srčno čakro

Zaradi premajhnega pretoka energije se počutimo nepovezano in imamo premalo energije. Pomanjkanje energije v srčni čakri vplivan a pomanjkanje ljubezni do sebe in do življenja na splošno. To se zgodi kadar smo čustveno ranjeni in se naša srčna čakra zapre, da bi nas zaščitila pred nadaljnjo bolečino.

ZDRAVLJENJE SRČNE ČAKRE

Predstavljajmo si ulico, ki nam je znana. Predstavljajmo si, da smo srečali mladega brezdomca. Njegov plašč je raztrgan in umazan. Proti nam stegne roko in nas prosi za drobiž. Razmislimo, kaj bi storili, če bi naleteli na tako situacijo. Zdaj nadaljujemo sprehod. Pred nami je ženska, ki pred seboj poganja otroški voziček. Otrok v vozu, vrže na tla plišastega zajčka, vendar ženska to ne opazi. Kaj storimo v tem primeru mi? Sedaj srečamo starejšo žensko, ki ji na tla pade nakupovalna vrečka. Kaj naredimo?

Načini za uravnoteženje srčne čakre

Vaje za telo in duha

Pojdimo v naravo in se sprehajajmo. Čim bolj pogosto se nasmejmo. Vadimo jogo, posebej vaje, ki odpirajo prsni koš. Lotimo se fizičnih aktivnosti v katerih uživamo.

Hrana

Hrana za uravnoteženje srčne čakre vključuje vse zeleno sadje in zelenjavo, zlasti kodrolistni ohrovt, kalčke, kivi, zelena jabolka, ječmenovo travo. Idealni so tudi zeleni smutiji. Prav tako je koristno pitje zelenega čaja.

Zdravljenje s kristali

Kristali, ki pomagajo pri uravnoteženju in pravilnem delovanju srčne čakre so: roževec, zeleni aventurin, zeleni oniks, zeleni kijanit in rdeči turmalin.

Meditacija

Nekaj trenutkov tiho in mirno sedimo. Ko smo pripravljeni, zapremo oči in nežno položimo roke nad predel srca. Osredotočimo se na predel srca in občutimo hvaležnost za svoje srce, bodimo hvaležni, da smo živi v tem trenutku. Občutimo energijo, kako potuje skozi pljuča v srce. Tiho ali glasno recimo: »Zdaj zapuščam vso svojo jezo.« Ko smo pripravljeni, recimo: »Zdaj zapuščam ves svoj stres.« Ko je naše srce osvobojeno, negativnih čustev in energije, ga napolnimo z ljubeznijo. Tiho ali glasno recimo: »Zmožen sem dajati in sprejemati ljubezen.« Nekaj trenutkov počakamo in nato odpremo oči.

GRLNA ČAKRA

Izgovorjena beseda je naš primaren način komuniciranja in čakra, povezana z našo sposobnostjo komuniciranja je grlna čakra. Nahaja se v središč našega grla in je povezana z modro barvo.

Znaki premajhnega pretoka energije skozi grlno čakro

Ljudje, ki imajo premalo energije v grlni čakri, imajo običajno šibek glas in govorijo skoraj, kot bi šepetali. Kot, da se bojijo biti slišani, saj so v tem primeru izpostavljeni tudi kritiki.

Znaki prekomernega pretoka energije skozi grlno čakro

Prekomeren pretok energije skozi grlno čakro lahko vpliva na to, da posameznik zelo hitro govori in je nagnjen k obrekovanju.

ZDRAVLJENJE GRLNE ČAKRE

Naključno izberimo katero koli stran knjige in jo preberimo na glas. Med branjem bodimo pozorni na ton in hitrost glasu.

Načini za uravnoteženje srčne čakre

Vaje za telo in duha

Poskrbimo, da s plesom razgibamo celo telo – to bo pomagalo uravnotežiti in spodbuditi energijo v vseh čakrah. Zavrtimo najljubšo pesem in zraven zapojmo.

Hrana

Priporoča se uživati kakršno koli juho. Tudi čaji in napitki vlažijo grlo ter omogočajo jasno komunikacijo. Sadje, še posebej modre barve, kot so slive in borovnice, je prav tako idealno za zdravje grlene čakre.

Zdravljenje s kristali

Idealno je nositi obeske kristalov na območju grla. Priporočajo se: modri turmalin, lapis lazuli, modri kotlit, modri čipkasti ahat in akvamarin.

Meditacija

Postavimo kozarec vode na varno mesto poleg sebe. Pripravimo nežno glasbo in se sprostimo. Sedimo v prijetnem položaju nekaj minut. Ko smo pripravljeni, zaprimo oči. Nežno položimo roke čez grlo. Osredotočimo se na grlno čakro. Globoko vdihnimo. Med izdihom si predstavljajmo modro energijo, ki potuje vse od grlne čakre skozi naše telo navzdol. Sprostimo roke in jih položim v prijeten položaj. Zdaj si predstavljajmo da hodimo po plaži in zremo v čudovit moder ocean. Nahajajmo se na koncu plaže in opazimo nekaj stopnic, po katerih moramo stopiti, da se bomo vrnili v realnost. Obstaja pet stopnic. Med hojo na vsakem koraku izrečemo afirmacijo. 5. Ne bojim se govoriti resnice. 4. Poslušam, kaj je bilo izrečeno. 3. Zvest sem sebi. 2. Vzamem si čas, da skrbimo za um in telo. 1. Resnično čutim mir. Zdaj odpremo oči in občutimo kako smo sproščeni in mirni.

ČELNA ČAKRA

Čelna čakra, ki se pogosto imenuje tretje oko, se nahaja med obrvmi. Sanskrtsko ime zanjo je Anja, kar pomeni zaznati ali ukazovati. Čelna čakra nam omogoča, da gledamo navznoter, v samega sebe, kot tudi navzven v zunanji svet Čelna čakra ima tri glavne funkcije te so: intuicija, modrost ali znanje in duhovnost.

Znaki prekomernega pretoka energije skozi čelno čakro

Posameznik s prekomernim pretokom energije skozi čelno čakro bo imel velike ambicije in zamisli, vendar nobenega načrta, kako jih uresničiti.

Znaki premajhnega pretoka energije skozi čelno čakro

Oseba s premajhnim pretokom energije skozi čelno čakro je običajno egocentrična in zaprta vase. Tako posamezniki se slabo znajdejo v družbi in na splošno ne morejo dobro delovati v vsakdanjem življenju. Pogosto prizadenejo druge ljudi z uporabo grobih dejanj ali besed.

ZDRAVLJENJE ČELNE ČAKRE

Vaje za telo in duha

Kot vedno hoja pomaga pri ozemljevanju osebe in uravnoteži vse čakre. Kadar gre za čelno čakro bo hoja pomagala, da se oseba poveže z okoljem in izboljša svoje intuitivne sposobnosti. Kolikokrat bo mogoče se odpravimo na sprehod ob sončni svetlobi.

Risanje, slikanje, pisanje in ples so načini, s katerimi se lahko izrazimo. Meditirajmo.

Hrana

Za duševno jasnost in spodbujanje možganske aktivnosti jejmo temno čokolado. Ribe tudi dobro vplivajo na možgane. Tudi borovnice, grozdje in slive so idealno sadje za povečanje ravnovesja v čelni čakri.

Zdravljenje s kristali

Za zdravljenje tretjega očesa se priporoča: ametist, vijoličasti safir, vijoličasti turmalin, vijoličasti flourit, sodalit.

Meditacija

Zaprimo oči. Predstavljajmo si, da med obema očesoma obstaja tretje oko in je prav tako zaprto. Nežno drgnimo to območje s krožnimi gibi. Približno trideset sekund. Predstavljajmo si, da v naše tretje oko prodira žarek bele svetlobe. Ko smo pripravljeni si predstavljajmo, kako energija in bela svetloba postopoma zbledita. Zdaj si vzemimo čas in odprimo svoje fizične oči pa tudi tretje oko.

KRONSKA ČAKRA

Skozi kronsko čakro se povezujemo z božanskim. Je nenehen vir ljubezni, miru in enosti. Odpiranje kronske čakre je postopno in v razvoju človeka popolno očiščenje in pretočnost kronske čakre pomeni razsvetljenje. Zelo pomembno je sprejeti dejstvo, da se kronska čakra popolnoma razvije šele takrat, ko so preostale čakre dovolj harmonično razvite. Eden od najpomembnejših vidikov zdrave kronske čakre je zmožnost, da lahko odpremo svoj um vsem priložnostim, ki se nam odpirajo v različnih situacijah.

Kadar na tem področju obstaja neravnovesje se lahko manifestirajo številne duševne težave. Takšni primeri so depresija, učne težave, shizofrenija, anksiozna motnja in motnje razpoloženja.

Znaki premajhnega pretoka energije skozi kronsko čakro

Ko je pretok energije skozi kronsko čakro počasen ali se je povsem ustavil, posameznik obtiči na vseh področjih svojega življenja. Takšni posamezniki so nezadovoljni z življenjem. Pogosto želijo narediti nekaj sprememb.

Znaki prekomernega pretoka energije skozi kronsko čakro

Pri osebah s prekomernim pretokom energije skozi kronsko čakro je pogosto opazno osredotočanje na manjše naloge. Ljudje s presežkom energije bodo ugotovili, da se lahko tako močno osredotočajo na nalogo, da izgubijo stik z realnostjo in lahko razvijejo psihozo.

ZDRAVLJENJE KRONSKE ČAKRE

Vaje za telo in duha

Poskusimo hoditi na redne sprehode, ki omogočajo povezovanje z naravo. Joga nam bo pomagala uravnotežiti celoten energijski sistem. Poslušajmo svojo najljubšo glasbo. Priporoča se tudi meditacija.

Hrana

Modra, vijoličasta in bela hrana pomaga uravnotežiti kronsko čakro. Borovnice, robide, slive, sadni smutiji, gobe in kokos so idealna živila za to.

Zdravljenje s kristali

Za uravnoteženo delovanje kronske čakre se priporočajo ametist, kamena strela, hovlit, siamant in selenit.

Meditacija

Zaprimo oči.
Dopustimo da se vsi zunanji zvoki umaknejo v ozadje. Osredotočimo pozornost na svoje telo in v lastnem ritmu korak za korakom začnemo sproščati: ramena in hrbtni del vratu, področje želodca, noge, stopala. Zdaj je naše telo sproščeno. Osredotočimo se na krono glave. Morda bomo občutili energijo na tem področju. Predstavljajmo si bodisi vijolično ali belo svetlobo nad krono glave. Občutimo toploto na tem področju. Ostanimo v tem položaju nekaj minut. Ko bomo pripravljeni izrecimo pozitivno afirmacijo, povezano s kronsko čakro, ki jo bomo sprejeli z vsem srcem. Primer afirmacije: Globoko sem povezan z vesoljem in vsemi živimi bitji. Trikrat ponovimo afirmacijo, ko končamo odpremo oči.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Pred zoro (Before Sunrise) (vsebina filma)

Revni milijonar (Slumdog Millionaire) (vsebina filma)

V imenu očeta (In The Name Of The Father) (vsebina filma)

Kvadrant denarnega toka (povzetek knjige, avtor Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter)

Reševanje vojaka Ryana (Saving Private Ryan) (vsebina filma)

Django brez okovov (Django Unchained) (vsebina filma)

Čuječnost (povzetek knjige, avtor Mark Williams, Danny Penman)

Zgodba o psu (Hachi: A Dog's Tale) (vsebina filma)

12 let suženj (12 Years a Slave) (vsebina filma)