Generacija X (American History X) (vsebina filma)



















Generacija X je globoka in presunljiva drama o posledicah rasizma, ki na koncu pripelje do uničenja družino. Film nazorno uprizarja ekstremizem v Ameriki in odločen boj glavnega igralca, da bi se spremenil in rešil brata, po tem ko je sam živel življenje polno nasilja in predsodkov.

Zgodba spremljamo skozi oči Dannyja Vinyarda (EDWARD FURLONG), ki v svojem bratu Dereku (EDWARD NORTON) vidi idola, saj se je skušal maščevati za očetovo smrt. Derek se je oklepal filozofije sovraštva in postal karizmatičen vodja lokalne bande obritoglavcev. Kljub svoji visoki inteligenci pa se njegova podžigalna dejanja zaključijo s krutim umorom in pristankom v zaporu.

Tri leta kasneje vsi pričakujejo Derekovo vrnitev. Njegova mama Doris (BEVERLY D"ANGELO), njegova punca Stacey (FAIRUZA BALK) in še posebej Danny, ki že komaj čaka na bratovo ljubezen in njegove napotke.

Na dan Derekove izpustitve iz zapora Danny odda v šoli esej o Mein Kampfu. Razjarjeni ravnatelj ukaže Dannyju, da napiše nov esej o okoliščinah, ki so privedle Dereka v zapor. Skozi pripovedovanje izvemo ozadje zgodbe obeh bratov.

Toda Danny ne ve, da je Derek spremenjen človek. Sovraštvo zanj ni več čast in se sramuje svoje preteklosti, zato poskuša rešiti Dannyja in družino pred nasiljem, ki se je zgrnilo v njihov dom. IMDB povezava

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ozdravimo čakre (povzetek knjige, avtor Marion McGeough)

Pred zoro (Before Sunrise) (vsebina filma)

Revni milijonar (Slumdog Millionaire) (vsebina filma)

V imenu očeta (In The Name Of The Father) (vsebina filma)

Kvadrant denarnega toka (povzetek knjige, avtor Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter)

Reševanje vojaka Ryana (Saving Private Ryan) (vsebina filma)

Django brez okovov (Django Unchained) (vsebina filma)

Čuječnost (povzetek knjige, avtor Mark Williams, Danny Penman)

Zgodba o psu (Hachi: A Dog's Tale) (vsebina filma)

12 let suženj (12 Years a Slave) (vsebina filma)