Greben rešenih (Hacksaw Ridge) (vsebina filma)


Spomladi leta 1945 – ko se je vojna na Tihem oceanu bližala svojim poslednjim, a najsmrtonosnejšim dnevom in so ameriške sile v Okinavi naletele na morda najbolj zagrizen odpor Japoncev – se je en vojak izkazal za neverjetnega junaka. Desmond T. Doss, ki je zaradi ugovora vesti odklanjal uporabo orožja in je zaprisegel, da nikoli ne bo ubil nikogar, je služil kot neoborožen bolničar… in je sam samcat – ne da bi izstrelil en sam naboj – rešil življenja na ducate svojih soborcev, ki so se opotekli pod streli sovražnika.

Neomajni pripadnik krščanske adventistične cerkve se je v domači Virginii zglasil za služenje v ameriški vojski. Ni ga zanimalo vojskovanje, temveč je želel služiti kot bolničar brez orožja. Vojska takšnega primera ni poznala, a Doss je vztrajal. Mršavi vegetarijanec, ki je odklanjal uporabo orožja, je bil sprva tarča posmeha in žaljivk rojakov, ki so, prepričani, da bi ga bilo imeti v bojnem jarku preveč tvegano, ubrali vsa sredstva in taktike, da bi ga izgnali iz vojske. A Doss je še vedno vztrajal… vse do Okinave, kjer je bila njegovemu odredu zaukazana domala neizvedljiva naloga: osvojiti obsežno škarpo Maeda, imenovano tudi greben Hacksaw (»žaga«). Vrh te strme in zlovešče pečine je bil namreč posejan z ostrostrelskimi gnezdi, minami in japonskimi vojaki, ki so zaprisegli borbo do bridkega konca.

Prav tu je Doss dokazal, da ni zgolj načelen mož, ampak tudi izjemno pogumen. Kljub strelski plohi ni iskal zaklona. Ko je njegov odred dobil ukaz za umik, je ostal sam in večkrat stekel naravnost v strelno črto, oborožen zgolj z lastnimi prepričanji, in na varno zvlekel okoli 75 hudo ranjenih mož, ki bi sicer pomrli.

Predsednik Truman je Dossu oktobra 1945 podelil častno odličje z obrazložitvijo, da je šlo za »neizmerno junaštvo in neomajno odločenost v skrajno nevarnih razmerah.« Že takrat se je začela pot Dossove zgodbe na velike zaslone: vsem, ki so slišali za njegov dosežek in razumeli, za kako nenavaden podvig gre (odtlej sta častno odličje prejela le še dva z ugovorom vesti), je bilo jasno, da gre za močno in provokativno zgodbo. Vendar pa je trajalo pol stoletja, da je ekranizacija postala resničnost – deloma tudi zato, ker je Doss želel živeti mirno, tiho in skromno, brez razvpitosti, ki bi jo prinesel film. IMDB povezava

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ozdravimo čakre (povzetek knjige, avtor Marion McGeough)

Pred zoro (Before Sunrise) (vsebina filma)

Revni milijonar (Slumdog Millionaire) (vsebina filma)

V imenu očeta (In The Name Of The Father) (vsebina filma)

Kvadrant denarnega toka (povzetek knjige, avtor Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter)

Reševanje vojaka Ryana (Saving Private Ryan) (vsebina filma)

Django brez okovov (Django Unchained) (vsebina filma)

Čuječnost (povzetek knjige, avtor Mark Williams, Danny Penman)

Zgodba o psu (Hachi: A Dog's Tale) (vsebina filma)

12 let suženj (12 Years a Slave) (vsebina filma)